Håvard Gimse

Muzician de frunte al Norvegiei, Håvard Gimse este foarte solicitat ca solist concertist – având în repertoriu un număr de 30 de concerte pentru pian și orchestră, dar și ca interpret de muzică de cameră, fiind de cele mai multe ori invitat să cânte alături de cei mai rafinați muzicieni scandinavi.

Născut în 1966, Gimse este format la Hochschule de Künste din Berlin, la clasa maestrului Hans Leygraf, pentru ca apoi să-și continue studiile cu prestigiosul pianist și profesor Jiri Hlinka, în Norvegia. Încă din 1987 este încununat de importante premii, ca Jugend Musiziert (1987), Steinway (1995), Grieg (1996), Sibelius (2004), Premiul Norvegian al Criticilor (2011). Afinitatea sa pentru muzica Havard Gimse recital la Ateneul Roman 2015scandinavă și, în special, pentru cea norvegiană, îi conferă numeroase succese, în urma înregistrărilor de studio, marcate prin cele mai importante premii de disc, cum sunt Diapson d’Or și Gramophone’s Critics Choice. Orchestre dintre cele mai renumite – orchestrele filarmonicilor din Stockholm, Oslo, Bergen, orchestrele radiodifuziunilor din Finlanda și Danemarca, dar mai ales City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra și Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra,  Orchestra filarmonică a Japoniei, Orchestra simfonică din Praga, Orchestra Radiodifuziunii din Frankfurt, Konzerthausorchester Berlin și Orchestre National de Belgique – l-au avut și-l au pe Gimse ca solist.Scene mari ale lumii au găzduit recitalurile pianistului norvegian, printre ele numărându-se Wigmore Hall, Carnegie Hall, Palais des Beaux Arts, Concertgebouw, Sala de concerte a Teatrului Mariinsky, Rudolfinum, Konzerthaus. Håvard Gimse face parte din conducerea celui mai important festival de muzică de cameră din Norvegia – Oslo Kammermusikkfestival. Pe lângă activitatea concertistică, Håvard Gimse este și profesor la Conservatorul de muzică din Oslo.

După recitalul de la Wigmore Hall din Londra (2003), cotidianul The Independent nota: “Rareori un pianist se simte în largul lui așa cum o face Gimse. Felul său de a cânta pare atât de natural, încât îi permite să se asculte pe sine însuși…”

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page