Henning Kraggerud

Henning-Kraggerud-foto,,Henning Kraggerud este un artist înnăscut care combină o sonoritate dulce  ieșită din comun cu o expresivitate și o virtuozitate impresionantă, captând atât publicul cât și critica cu o reală calitate a actului interpretativ’’   –  Music Norway.

Henning Kraggerud este un muzician norvegian complex –violonist, violist și compozitor – și a devenit unul dintre cei mai remarcabili soliști internaționali originari din Scandinavia. Violonistul cântă pe o vioară Guarneri del Gesù Cremona 1744.

Kraggerud s-a născut la Oslo în 1973 și a studiat vioara cu Camilla Wieks, Emanuel Hurwitz și Stephan Barratt Due, iar apoi și-a construit o carieră internațională prin aparițiile sale solo în Europa, Rusia și Statele Unite, cântând alături de orchestre de prim rang conduse de dirijori importanți.

Și-a făcut debutul în Statele Unite în 1998 la Carnegie Hall alături de Orpheus Chamber Orchestra, iar apoi a susținut concerte cu Cincinnati Symphony Orchestra și Seattle Symphony. În Marea Britanie a concertat alături de Scottish Chamber Orchestra, London Philharmonic Orchestra și Detroit Symphony Orchestra. A colaborat în cadrul unor recitaluri și al unor concerte de muzică de cameră cu mulți muzicieni talentați, fiind cunoscut deasemenea și ca un bun concert-maestru pentru orchestrele de cameră. Talentul improvizației și experiența de compozitor, l-au făcut să-și compună singur cadențele din concerte.

Cu o mare dăruire față de muzica de cameră Kraggerud cântă atât la vioară cât și la violă la festivalurile de muzică importante, recentele colaborări incluzând proiectul Szymanowski Focus inițiat de Piotr Anderszewski la Wigmore Hall din Londra, cât și la Zankel Hall din cadrul Carnegie Hall din New York. Kraggerud a cântat la festivalul de la Verbier împreună cu Joshua Bell, Leonidas Kavakos și Martha Argerich.

Violonistul norvegian a fost răsplătit cu prestigiosul premiu Grieg, iar Festivalul Internațional de la Bergen l-a desemnat ca Artist Resident în 2004. În anul 2008 a primit premiul Spellemann, echivalentul norvegian al premiului Grammy pentru albumul Eugéne Ysaÿe ,,Șase sonate pentru vioară solo’’, iar în anul 2011 premiul Gammleng, creat de Fondul pentru artiști din Norvegia, la categoria Artă muzicală.

Din repertoriul artistului fac parte lucrări de Mozart,Grieg, Sibelius, Johan Svendsen și Christian Sinding.

Înregistrările sale la Naxos Music includ Divertismentul în Mi bemol major de Mozart, Sonatele pentru vioară de Grieg, Concertul de vioară de Sibelius, precum și o culegere de compoziții din țara sa, denumită Norwegian Favorites for violin and orchestra.

Kraggerud a fost numit codirector artistic la Risør Festival of Chamber Music în 2011. În același an a apărut la Hong Kong International Chamber Music Festival și la Seoul Spring Festival. A concertat în 2012 la Rio International Chamber Music Week în Brazilia și la Stavanger International Chamber Music Festival. Alături de Imogen Cooper și Adrian Brendel a apărut la ,,LSO St Luke’s’’ în seria de concerte de muzică de cameră organizată de BBC. Tot din anul 2012 a devenit director artistic la Tromsø Chamber Orchestra.

Henning Kraggerud predă un curs internațional de vioară la Royal Northern College of Music din Manchester și este director artistic la Arctic Philharmonic Chamber Orchestra și profesor la Barratt Due Institute of Music din Oslo.

Dintre reperele recente și viitoare ale performanțelor lui Henning Kraggerud menționăm debutul la Viena în concert cu Orchestra de Camera din Viena , concerte cu RTÉ National Simphonic Orchestra, Danish National Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic , Stavanger Symphony Orchestra, și Orchestra Gulbenkian , precum și un turneu britanic cu Stutgart Radio Orchestra și un turneu național cu ansamblul Australian Chamber Orchestra.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page