Christian Ihle Hadland

Christian Ihle Hadland este binecunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante talente ale noii generații de pianiști norvegieni, debutul său într-un recital la Opera Norvegiană în 2008 fiind aclamat de presa norvegiană, care îl descria drept ,,un muzician unic a cărui măiestrie ar trebui să fie auzită pe scenele de concert ale lumii”. IMG_8016Hadland s-a născut la Stavanger în 1983 și a început pianul de la vârsta de opt ani. La unsprezece ani intră la Rogaland Music Conservatory, iar în 1999 începe lecțiile cu renumitul profesor Jiri Hlinka, la Barratt Due Institute of Music din Oslo. A debutat pe scena țării sale împreună cu Norwegian Radio Orchestra la vârsta de 15 ani, iar după aceea a ajuns să concerteze împreună cu toate orchestrele importante din Norvegia, având apariții anuale cu Oslo Philharmonic Orchestra. Între aparițiile recente și cele viitoare sunt incluse concerte cu Swedish Radio Orchestra, Stockholm Philharmonic Orchestra, Danish Radio Orchestra, NDR Hannover, Helsinki Philharmonic și Swedish Chamber Orchestra.În 2012 a fost numit BBC New Generation Artist și de atunci a cântat cu toate orchestrele BBC, precum și în mai multe proiecte de muzică de cameră și în recitaluri.

În februarie 2013 a efectuat un turneu în Marea Britanie împreună cu Bergen Philharmonic Orchestra interpretând concerte de Grieg și Beethoven, turneu care s-a bucurat de un mare succes, iar mai târziu, în aceeași stagiune, a interpretat Concertul nr. 2 de Beethoven împreună cu Oslo Philharmonic Orchestra, avându-l la pupitru pe Vassily Petrenko, concertul fiind programat în cadrul festivalului BBC Proms la Royal Albert Hall. În luna octombrie a aceluiași an își face debutul în Statele Unite alături de Seattle Symphony Orchestra.

A apărut de mai multe ori în prestigioase săli de concert și festivaluri, precum Wigmore Hall, Cadogan Hall, Royal Albert Hall, Risør Kammermusikkfest, Schleswig-Holstein Musik Festival, Kissinger Sommer, Cheltenham Music Festival și Bath Music Festival.

În anul 2009 pianistul a fost numit codirector artistic al Stavanger Chamber Music Festival, alături de clarinetistul suedez Martin Fröst.

A colaborat cu casele de discuri Simax Classics și Naxos, înregistrând atât piese solo, muzică de cameră, cât și concerte. În 2013 Simax Classics a lansat albumul ce cuprinde mai multe concerte pentru pian de Mozart înregistrate împreună cu Oslo Philharmonic Orchestra. În 2014 albumul a fost nominalizat la premiul Spellemann, echivalentul norvegian al premiului Grammy.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page