Ursula Philippi

Născută în 1955, a început studiul muzicii cu ore de pian iar în particular, cu unul dintre organiștii Brașovului, E. Schlandt, orga. Mai târziu a absolvit Conservatorul de Muzică din București la clasa uphilippiorganistei L. Sumnevici și s-a calificat finalistă a Concursului pentru orgă Anton Bruckner din Linz și laureată a Primăverii Pragheze în 1979. A ocupat postul de organistă la Biserica Evanghelică din Sibiu încă din 1985, unde a cântat pe cea mai mare orgă transilvaneană, construită în 1914.

După schimbările politice din România anului 1990, Ursula Philippi a devenit profesor la nou constituita clasă de orgă a Academiei de Muzica Gh. Dima din Cluj, unde ea predă interpretare și conduce un curs de Master of art despre istoria interpretării la orgă. Împreuna cu studenții ei, Ursula Philippi a organizat numeroase proiecte legate de concerte de orgă în țară și în străinătate.

Organista a cântat în Europa (Franța, Italia, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația, Luxemburg, Elveția și deseori în Germania), Japonia și atât în partea europeană cât și asiatică a Uniunii Sovietice.

În centrul repertoriului ei se află muzica transilvaneană, de la renaștere și pâna la muzica contemporană, dar și muzica pentru orgă a romanticilor germani.

Dublul CD „Privire asupra muzicii pentru orgă din Transilvania”, a primit un premiu din partea criticii germane de la Gramophone.

Ursula Philippi a contribuit la restaurarea și prezervarea orgilor istorice, a participat în juriile internaționale de la concursurile pentru orgă (Freiburg și Dresden).

Doamna Philippi a pus bazele ansamblului Cantate Domino, care interpretează muzică veche din diverse zone ale Europei cât și compoziții găsite în arhivele transilvănene.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page