Trio Pro Arte

Trio Pro Arte a fost fondat în 1978 de trei membrii remarcabili ai Filarmonicii George Enescu. Violonista Anda Petrovici, care a devenit în 1989 prima femeie concertmaestru al orchestrei, s-a alăturat violoncelistului Marin Cazacu și pianistului Nicolae Licareț în încercarea de a crea un TrioProArteansamblu unit și de durată, capabil să ilustreze vastul repertoriu de muzică de cameră pentru triourile cu pian într-o manieră exemplară. Toți trei artiștii sunt soliști consacrați ai scenei muzicale românesti. Recitalurile Trioului Pro Arte au reprezentat întotdeaua un reper atât pentru public cât și pentru alți muzicieni.

Marin Cazacu și-a construit o carieră strălucitoare atât ca artist cât și ca profesor la Universitatea Națională de Muzică București. El este fondatorul Orchestrei Române de Tineret și, totodată, director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română.

Pe de altă parte, Nicolae Licareț și-a demonstrat de nenumărate ori capacitățile tehnice și interpretative ca pianist, clavicordist și organist. În final, dar nu în cele din urmă, trebuie menționat că Nicolae Licareț este director artistic al Filarmonicii George Enescu încă din 1991.

Trio Pro Arte a cântat în Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Serbia, Spania și Singapore, și a participat frecvent în Festivalul George Enescu și în Festivalul Serile Lipatti de la conacul Lipatti. Ansamblul are înregistrări la Radiodifuziune dar și la Televiziunea Română și la Electrecord, BMG Ariola Records și AIX Records.

De multe ori trioul și-a lărgit sfera de interpretare, apelând la o violă și devenind cvartet cu pian. Încă din 2009 Trio Pro Arte a devenit trio în rezidență la Ateneul Român.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page