Håkon Austbø

Pianistul norvegian Håkon Austbø s-a format la Conservatoire National Supérieur și la Ecole Normale de Musique din Paris, a continuat studiile la Juilliard School din New York, la Hochschule für Musik din München și la Londra. Cât a studiat în Franța a obținut Premiul I la Concours de la Guilde Française des Artistes Solistes (1970) și Premiul I, cu o unanimitate a juriului, la Concours International pour la Musique Contemporaine Olivier Messiaen de la Royan (1971). hakon1Alte premii s-au succedat: 1974 – Internationaler Musikwettbewerb der ARD, München (duo de pian cu Marina Horak); 1975 – Concours Ravel, Paris și International Tribune of Young Performers, Bratislava (cu ansamblul cameral Trio du Nord).

Alege Olanda drept țară de rezidență, ocupând un post de profesor la Con- servatorul din Amsterdam. Întors în Norvegia, își continuă atât cariera solistică, cât și pe cea camerală și este distins în 1989 cu Premiul criticii muzicale, apoi este ales muzicianul anului 1992, iar în 2003 i se decernează prestigiosul Premiu Grieg.

Printre cele 40 de titluri discografice remarcabilă este integrala sonatelor de Scriabin, care-i aduce premiul anual al celor mai bune discuri din Norvegia (1990). Gramophone consideră înre gistrările lui Austbø cu Scriabin drept înregistrări de referință, iar Societatea Scriabin îi conferă pianistului norvegian onoarea de a fi vice președintele societății. În 1992 este premiat pentru duo-ul cu violoncelistul Truls Mørk, iar în 1995 pentru Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus de Messiaen, pentru ca în 1998 să i se acorde Premiul Edison pentru toate înregistrările cu Messiaen. La Vanguard Classics apare cu lucrări de Schumann, iar la Brilliant Classics cu Satie, Grieg și Brahms, dar și cu lieduri de Messiaen.

Håkon Austbø a pus în practică ilustrarea muzicii prin culori, intenționată de Scriabin în poemul simfonic «Prometeu» și a continuat această modernă intervenție artistică și în interpretarea unor lucrări de Messiaen, acompaniate astfel de proiecții color.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page