Concerte

 Bucureşti, 16 martie 2017

Pianistul rus Demidenko la Centenarul Lipatti

 Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului de geniu Dinu Lipatti, festivalul Serile Lipatti, în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, îl invită pe minunatul pianist rus Nikolai Demidenko să concerteze la Ateneul Român în 19 martie, la ora 19. Specialist în creația chopiniană, Demidenko va delecta publicul cu una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 de Chopin.

În prima parte a serii vor fi prezenți pe scena Ateneului alți doi pianiști, Mihai Ungureanu și Dana Borșan, cu Concertino în stil clasic de Lipatti și Concertul nr. 9 Jeunehomme de Mozart.

Alături de cei trei soliști vor fi instrumentiștii Cameratei Regale, conduși de reputatul dirijor Horia Andreescu.

Concertele dedicate aniversării celor 100 de ani de la nașterea lui Lipatti vor fi transmise în direct pe TVR3, TVR HD și www.tvrplus.ro

DINU LIPATTI

Personalitate aparte în panteonul pianisticii mondiale, faima internațională a lui Lipatti se datorează nu numai marelui talent cu care  fost înzestrat, cât și înregistrărilor de valoare inestimabilă, ce reprezintă și astăzi un reper pentru pianiștii din întreaga lume.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la București. Elev al eminentei Florica Musicescu și, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezintă în 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde îl întâlnește pe legendarul Alfred Cortot, care îi va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris.

Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei și continuă pe drumul unei cariere strălucitoare.  Și în țară va susţine multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu.

Deja din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce însă nu-l împiedică ca în  următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, îşi continuă cariera concertistică dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. Colaborează cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera.

În 1946 încheie un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări ce vor deveni un adevărat tezaur pentru o lume întreagă.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Lipatti susține în septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost și înregistrat. Pentru noi toți acest recital reprezintă un rămas bun al unuia dintre cei mai mari pianişti ai secolului XX, căci Lipatti se stinge din viaţă trei luni mai târziu.

De atunci și până acum s-au publicat și republicat în lumea întreagă înregistrările sale, Lipatti rămânând și astăzi o icoană pentru pianiștii de pretutindeni.

 

Contact: Asociația Art à la carte

Tel.: 021.222.3931

E-mail: lipattievenings@gmail.com

Site: www.lipatti-evenings.ro

www.facebook.com/serilelipatti

 

 

 

 

 

Bucureşti, 10 noiembrie 2016

Plamena Mangova

 revine la Ateneul Român cu două seri de concert și un recital extraordinar sub egida Serilor Lipatti în 17, 18 și 20 noiembrie.

Pianistă de excepție, Plamena Mangova va încânta publicul bucureștean cu Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski, în zilele de 17 și 18  noiemafis-mangova_com-presabrie, ora 19.00. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu se va afla strălucitul dirijor Boian Videnoff, directorul artistic al Mannheimer Philharmoniker, și el binecunoscut publicului de la Ateneu.

Duminică, 20 noiembrie, ora 19.00, Plamena Mangova propune un superb recital solo, cu lucrări de Brahms, Chopin, Liszt și Ginastera. Recitalul va fi precedat de un pre-concert talk susținut de muzicologul Saviana Diamandi la ora 18.30.

Bilete mai sunt încă disponibile prin rețeaua www.bilete.ro și partenerii acesteia: oficiile Poștei Române, magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos, și pot fi cumpărate online după cum urmează:

17 noiembrie: http://www.bilete.ro/concert-concertele-si-recitalui-pianistei-plamena-mangova-17-nov-2016

18 noiembrie: http://www.bilete.ro/concert-concertele-si-recitalui-pianistei-plamena-mangova-18-nov-2016

20 noiembrie: http://www.bilete.ro/concert-concertele-si-recitalul-pianistei-plamena-mangova-20-nov-2016

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, și-a început cariera internațională imediat după câștigarea Premiului II la extrem de dificilul Concour Reine Elisabeth (Bruxelles 2007).

Formată la clasa marelui Dimitri Bașkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre de pe întregul mapamond – Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de Belgique, BBC Philharmonic, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra, Tokyo Philharmonic Orchestra, Verbier Festival Orchestra ș.a. – și sub bagheta unor mari personalități ale artei dirijorale, Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Emmanuel Krivine, fiind doar câteva dintre acestea.

De-a lungul carierei sale, Plamena Mangova a fost invitată să concerteze într-unele din cele mai prestigioase săli de concert. Pot fi amintite Großer Saal der Berliner Philharmonie, BOZAR Bruxelles, Suntory Hall Tokyo, Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus Leipzig, Grand Hall of the St Petersburg Philharmonia, Théâtre des Champs Elysées etc.

Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay, Jian Wang.

Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d’Or în anul 2007, celelalte înregistrări bucurându-se de recenzii la superlativ în France Musique, Diapason și Gramophone.

În festivalul Serile Lipatti a cântat pentru prima dată în martie 2016, alături de renumita violonistă Mihaela Martin, într-un recital cu sonate de Beethoven.

Secțiunea internațională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings, se constituie într-un proiect al programului „Promovarea diversitații în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Institutul Cultural Român

Partener media principal: România Liberă

Sponsor: Floricudrag.ro

Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Căminul, Allgemeine Deutsche Zeitung, port.ro, www.calendarevenimente.ro, www.orasulm.eu, www.bucuresteni.ro, festivaluri-romanesti.ro

 

Contact: Asociația Art à la carte
Tel.: 021.222.3931
E-mail: lipattievenings@gmail.com
Site: www.lipatti-evenings.ro
www.facebook.com/serilelipatti

Andrei Gavrilov

revine la Ateneul Român cu câte trei concerte pe seară

București, 30 martie 2016 afis A2 Gavrilov_02

După succesul aparițiilor sale din 2014 și 2015 Andrei Gavrilov va concerta din nou la Ateneul Român, cu câte trei concerte interpretate în aceeași seară: Concertul nr. 3 de Rahmaninov, Concertul nr. 1 de Prokofiev și Concertul pentru mâna stângă de Ravel. Cele două seri de concerte vor avea loc în 7 și 8 aprilie 2016, la ora 19.00.

Sub egida Serilor Lipatti marele artist Andrei Gavrilov a devenit o constantă pe scena Ateneului Român, cu apariții surprinzătoare de fiecare dată. Interpretarea celor trei concerte în aceeași seară se constituie, de altfel, într-o premieră pentru viața muzicală a României.

Este disponibil un număr limitat de bilete, care au fost puse în  vânzare prin rețeaua www.bilete.ro și partenerii acesteia: oficiile Poștei Române, magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

 

Andrei Gavrilov

Câștigător în 1974 al celei mai dificile competiții pentru pian, Concursul Ceaikovski, Andrei Gavrilov s-a dezvăluit publicului de la bun început drept un virtuoz înfocat, cu un temperament nemaiîntâlnit. Și astăzi Gavrilov rămâne artistul strălucitor și totodată profund, care surprinde prin resursele lui interioare, parcă nicicând complet explorate. Premiul câștigat la Concursul Ceaikovski l-a propulsat pe scena internațională, alături de cele mai importante orchestre ale lumii. Până în anul 1979 Andrei Gavrilov apare în cele mai prestigioase centre muzicale, cu un număr de până la 90 de concerte pe an, publicul ovaționându-l în extaz de fiecare dată. După cinci ani de dramatică absență – provocată de regimul sovietic, revenirea în viața de concert cu abordări excentrice, îmbrăcate într-o tehnică amețitoare, pe de o parte, și profunzimea expresivității poetice, ce tulbura publicul, pe de altă parte, au conturat un personaj controversat, dar aclamat și premiat.

În 1984 se reîntoarce pe scena londoneză, unde va susține concerte de mare succes la Barbican și Royal Festival Hall. Odată cu prima sa apariție la Carnegie Hall din 1985, Gavrilov va fi desemnat de New York Times drept un artist de importanță majoră.

Între anii 1976 și 1990 Andrei Gavrilov a înregistrat exclusiv pentru EMI, câștigând mai multe premii internaționale de disc, incluzând un Gramophone Award în 1979, un Deutscher Schallplattenpreis în 1981, Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois în 1985 și 1986, pentru ca în 1985 să obțină International Record Critics Award. Înregistrările lui Gavrilov au devenit adevarate interpretări de referință în lumea întreagă. În 1989 i se acordă Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, prilej cu care Gavrilov a fost proclamat drept cel mai mare pianist al lumii.

În ultimii ani Andrei Gavrilov întreprinde lungi turnee în SUA, Japonia, Coreea de sud, America Latină, având în același timp o prezență constantă în principalele centre muzicale europene.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secțiunea sa internațională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

 

Contact: Asociația Art à la carte

Tel.: 021.222.3931

E-mail: lipattievenings@gmail.com

Site: www.lipatti-evenings.ro

www.facebook.com/serilelipatti

 

 


 

Recital extraordinar al violonistei Mihaela Martin
22 martie, ora 18,30, Sala mare a Ateneul Român

Ediția a V-a a Serilor Lipatti găzduiește în 22 martie, ora 18.30, la Sala mare a Ateneului Român, recitalul extraordinar susținut de celebra violonistă Mihaela Martin împreună cu pianista de mare succes Plamena Mangova, cu un program integral Beethoven.
Recitalul va fi precedat de o scurtă prelegere susținută de muzicologul Saviana Diamandi.Flyer Martin recital 02_site_Page_1

Evenimentul comemorează 99 de ani de la nașterea celui care pe drept a fost considerat un gigant al pianisticii mondiale, Dinu Lipatti și cei 90 de ani pe care i-ar fi împlinit marele violonist și profesor eminent Ștefan Gheorghiu.
În dorința de a veni în sprijinul tinerei generații, Festivalul Serile Lipatti propune invitaților săi donarea de fonduri pentru constituirea a două burse pentru studenți sau elevi, întru susținerea carierei lor. Bursele vor fi acrodate acelor instrumentiști excepționali care întâmpină dificultăți materiale grele.

Violonista Mihaela Martin, discipol al lui Ștefan Gheorghiu, este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat încă din tinereţe prin decernarea unor premii la cele mai importante competiţii internaţionale de vioară începând cu Premiul I la Concursul de la Glasgow, premiu obținut la numai 16 ani în 1975, Premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova, la numai 19 ani în 1978, urmat de Premiul II la Concursul internațional de la Montreal în 1979, Premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveția şi la Concursul Regina Elisabeta (Bruxelles 1980), Premiul I la prima ediţie a Concursului internaţonal de vioară de la Indianapolis (SUA 1982). A urmat o prestigioasă carieră internaţională cu concerte alături de mari orchestre ale lumii și sub bagheta unor mari dirijori, de talia lui Kurt Masur sau Nikolaus Harnoncourt.
Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaționale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu și este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln și la Haute école de musique din Geneva.
Mihaela Martin este unul dintre fondatorii Cvartetului Michelangelo, prestigioasă formație camerală ce întreprinde turnee în toată lumea.
Instrumentul pe care cântă marea violonistă română este de mare valoare, o vioară construită de G. Guadagnini în 1748.

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, și-a început cariera internațională imediat după câștigarea Premiului II la Concursul Regina Elisabeta în 2007.
Formată la clasa marelui Dimitri Bașkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre de pe întregul mapamond și sub bagheta unor mari personalități ale artei dirijorale, Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Emmanuel Krivine, Maxim Vengerov, fiind doar câteva dintre acestea.
Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay.
Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d’Or în anul 2007, celelalte înregistrări bucurându-se de recenzii la superlativ în France Musique, Diapason și Gramophone.


 

Turneul extraordinar al marelui violonist norvegian Henning Kraggerud
17-20 decembrie
Bucureşti, 14 decembrie 2015

Lipatti Evenings au drept invitat în luna decembrie un violonist norvegian de mare prestigiu, Henning Kraggerud, care va susține alături de talentatul pianist român Răzvan Dragnea un turneu cu recitaluri la Filarmonica Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea în data de 17 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica Brașov în data de 18 decembrie, ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu în data de 19 decembrie, ora 19.00, iar pe 20 decembrie la Teatrul Al.Davila din Pitești. În program sunt sonate de Mozart, Brahms și Franck, precum și două piese din ciclul Equinox compus de Henning Kraggerud.
Turneul face parte din secțiunea internațională a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings și constituită într-un proiect în sine al programului, ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Contact:
Tel.: 021.222.3931
E-mail: lipattievenings@gmail.com
Site: www.lipatti-evenings.ro
www.facebook.com/serilelipatti

Sponsor pricipal: Erste Private Banking, serviciu oferit de BCR
Sponsori: Tondach, Hotel Argeș, Hotel Ambasador, Dacia – mașina oficială a Serilor Lipatti
Parteneri: Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Argeș, Filarmonica Ion Dumitrescu Rm.Vâlcea, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Al. Davila Pitești.
Partener media principal: România Liberă
Parteneri media: Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Căminul, Tribuna Sibiu, Curierul de Vâlcea, Curierul zilei, Allgemeine Deutsche Zeitung, www.calendarevenimente.ro, www.orasulm.eu, www.bucuresteni.ro, festivaluri-romanesti.ro

Serile Lipatti revin la Ateneul Român la început de stagiune cu excepționalul pianist norvegian Christian Ihle Hadland. În serile de concert de joi, 8 și vineri, 9 octombrie, orele 19.00, Hadland va interpreta în cadrul unei seri integrale Mozart, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu și sub bagheta reputatului dirijor Camil Marinescu, Concertul pentru pian nr. 22 în mi bemol major, KV 482.

Parteneriatul dintre Filarmonica George Enescu și Asociația Art à la carte își găsește o nouă expresie în continuarea secțiunii internaționale a Serilor Lipatti 2015-2016, denumită Lipatti Evenings și constituită într-un proiect în sine al programului ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Este diponibil un număr limitat de bilete, care au fost puse în vânzare prin rețeaua www.bilete.ro și partenerii acesteia: oficiile Poștei Române, magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

Prin accesarea linkului acestuia pot fi comandate bilete pentru data de 8 octombrie, iar prin accesarea linkului acestuia, pentru data de 9 octombrie.

Serile Lipatti la Fundățeanca

Sambata 14 noiembrie
Șerban Dinu – bas

W.A Mozart  – din opera Flautul fermecat
In diesen heil’gen Hallen, (În aceste sfinte lacașuri)
R. Schumann – Die Lotosblume (Floarea de lotus)
Aurel Eliade – Revedere
Fromemtal Halevy – din opera ,,La Juive” (Evreica)
Si la rigueur et la vengeance

Camelia Clavac – soprană

Charles Gounod: Chanter  et souffrir, Crepuscule,
La nom de la Marie
Gabriel Fauré: En priére
Leo Delibes: A ma mignone; Chanson de barberine
Jules Massenet: Sérénade d’automne, il pleuvait
Saint Saëns: Maria – Lucrezia
César Franck: Lied
Ernest Chausson: La cigale
Henri Duparc: Chanson triste, L’invitation au voyage

Vineri 30 octombrie 2015
Andra Mărgineanu – pian

F.Chopin – Andante spianato şi Marea Poloneză;

F.Liszt – Studiul de execuţie transcendentală “Chasse Neige”

 Vlad Dimulescu – pian

Johannes Brahms

Şase piese pentru pian op.118
1.Intermezzo;2.Intermezzo;3.Ballade;4.Intermezzo;
5.Romanze;6.Intermezzo
Variaţiuni şi fugă pe o temă de G.F.Haendel op.24.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page