Masterclass-uri

Masterclass de pian susținut de marele maestru al pianului, Andrei Gavrilov

Formular de înscriere

Bucureşti, martie 2016.

master4Festivalul Serile Lipatti anunță un nou masterclass cu Andrei Gavrilov. Cursurile vor avea loc la Ateneul Român, în Sala mică, în datele de 10 și 11 aprilie 2016.

Data limită a înscrierii este 6 aprilie 2016. Cursanții activi pot opta pentru una sau două lecții, durata unei lecții fiind de 40-50 de minute, iar contravaloarea acesteia de 200 lei.

Pentru cursanții pasivi taxa este de 80 lei pentru întregul curs de două zile și 50 lei pentru participarea de o zi. Elevii și studenții de la instituțiile de învățământ de profil, precum și muzicienii master2beneficiază de gratuitate în calitate de participanți pasivi. Pentru ambele categorii de cursanți înscrierea este obligatorie.

Informații detaliate se pot găsi în pliantul de promovare a cursului, pe www.lipatti-evenings.ro.

Andrei Gavrilov a mai susținut masterclass-uri în cadrul Serilor Lipatti în 2014 și 2015, evenimente de mare succes care au constituit o experiență unică și un pas important în formarea artistică a tinerilor pianiști români participanți.

Andrei Gavrilov

master1Câștigător în 1974 al celei mai dificile competiții pentru pian, Concursul Ceaikovski, Andrei Gavrilov s-a dezvăluit publicului de la bun început drept un virtuoz înfocat, cu un temperament nemaiîntâlnit. Și astăzi Gavrilov a rămas artistul briliant, care surprinde prin resursele lui, parcă nicicând complet explorate.

În formarea lui ca muzician și mai ales ca pianist Gavrilov îi datorează mult mamei lui, ea însăși pianistă și discipol al marelui Neuhaus, apoi unei reprezentante a școlii interpretative germane, Tatiana Kestner și în fine lui Lev Naumov, un celebru pedagog rus pe tărâmul pianisticii.masret3

Combinația dintre apariția explozivă a lui Gavrilov pe scenele lumii, succesul uluitor la public, abordările lui excentrice, îmbrăcate într-o tehnică amețitoare, pe de o parte, și profunzimea expresivității poetice, ce tulbură publicul, pe de altă parte, au conturat un personaj controversat, dar aclamat și premiat, ale cărui înregistrări au devenit adevărate interpretări de referință în lumea întreagă.

Pentru publicul de astăzi, fie el publicul de concerte sau de masterclass, Andrei Gavrilov continuă să fie un adevărat spectacol, de cele mai multe ori un artist prin ale cărui revelații descoperi lumea fără efort.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secțiunea sa internațională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

 

Contact:

Tel.: 021.222.3931

E-mail: lipattievenings@gmail.com

Site: www.lipatti-evenings.ro

www.facebook.com/serilelipatti

 


Hochschule für Musik und Tanz Köln

Masterclass susținut de marea violonistă Mihaela Martin


Mihaela MartinViolonista Mihaela Martin este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat încă din tinereţe prin decernarea unor premii la cele mai importante competiţii internaţionale de vioară începând cu Premiul I la Concursul de la Glasgow, avându-l ca președinte al juriului pe Yehudi Menuhin, premiu obținut la numai 16 ani în 1975, Premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova, la numai 19 ani în 1978, urmat de Premiul II la Concursul internațional de la Montreal în 1979, Premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveția şi la Concursul Regina Elisabeta (Bruxelles 1980), Premiul I la prima ediţie a Concursului internaţonal de vioară de la Indianapolis (SUA 1982). Mihaela Martin a uimit presa şi publicul din New York prin debutul de la Carnegie Hall și prin recitalul de la Library of Congress.

A urmat o prestigioasă carieră internaţională cu concerte alături de mari orchestre ale lumii, precum BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal, Mozarteum Salzburg, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra de cameră din Praga,  precum şi cu Filarmonica George Enescu din Bucureşti.

A concertat sub  bagheta unor mari dirijori, precum Kurt Masur, Charles Dutoit sau Nikolaus Harnoncourt și a colaborat cu mari muzicieni, printre care se numără Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaia sau Leon Fleisher.

Mihaela Martin este unul dintre fondatorii prestigiosului Cvartet Michelangelo, alături de care a întreprins numeroase turnee şi a participat la festivaluri de muzică de cameră.

Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaționale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu și este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln și la Haute école de musique din Geneva. O activitate constantă a violonistei sunt masterclassurile pe care le susține în întreaga lume.

Mihaela Martin cântă pe un instrument de mare valoare, o vioară J. G. Guadagnini din 1748.


 

Masterclass de pian cu Andrei Gavrilov

Eminentul pianist și profesor a avut atât cursanți activi cât și un auditoriu care a putut să beneficieze de experiența maestrului. Au participat studenți cu un înalt nivel de pregătire de la universitățile de muzică din București și Cluj, precum și elevi eminenți de la liceele de muzică. ,,Chiar în fața mea studenții au devenit artiști în doar 20-30 de minute” – scrie Sabina Ulubeanu pe blogul „Armonii” . Deasemenea Andrei  Gavrilov mărturisea că a fost entuziasmat de talentul cursanților: ,,Am lucrat 11 ore non stop cu studenții la Ateneul din București. Trebuie să admit că ei au un înalt nivel de implicare în muzică  în comparație cu toți studenții pe care i-am văzut în întreaga lume. Deasemenea au cea mai înaltă pregătire intelectuală și psihologică care să-i facă să zboare cu adevărat foarte sus. Un bun sfârșit pentru masterclass-urile mele.11 ore au trecut ca o secundă.”

Întâlnirea cu Andrei Gavrilov a reprezentat pentru toți cei prezenți un punct de reper în devenirea lor muzicală.

Andrei Gavrilov masterclass

 

 

Masterclass de pian Håkon Austbø

Cursanții activi, cât și cei pasivi, au putut beneficia de experiența reputatului profesor Håkon Austbø, pianistul preferat al lui Olivier Messien. Au participat studenți din România, Republica Moldova și din Ucraina, dar și pianiști consacrați sau profesori de la liceele de muzică – cu toții beneficiind de această rară șansă de a lucra cu un atât de renumit pianist. Marele succes al masterclass-ului a fost pus în evidență și de dorința unora dintre studenți de a studia în continuare, în Norvegia, cu profesorul Austbø.

Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page